gallery/images-juna_logo

  Praktijk voor coaching en energetische therapie

  Terug naar jezelf

  Vanaf 1 september 2020 is de praktijk door persoonlijke omstandigheden gesloten. In deze levensfase voel ik dat ik meer ruimte nodig heb voor andere aspecten van mijn leven. En wat zou ik voor therapeut zijn als ik niet trouw aan mezelf zou zijn? Ik duik nu in andere processen en weet niet waar ik uit ga komen. Misschien start ik over een tijd weer met de praktijk, misschien gooi ik het wel over een andere boeg. Succes met jullie processen en wie weet tot een volgende keer! Voor nu...terug naar mezelf.

  gallery/images-oprit

  Mijn visie

  Mijn overtuiging is dat alle mensen het beste functioneren als ze leven vanuit contact met zichzelf, hun eigenheid, hun kracht. Dat contact met jezelf -met wie je wezenlijk bent en wat je echt voelt en wilt- kan in meer of mindere mate verstoord zijn door bijvoorbeeld opvoeding, maatschappelijke verwachtingen en nare of traumatische ervaringen.

  Door dit soort verstoringen kunnen op korte of lange termijn allerlei klachten optreden, zoals gebrek aan zelfvertrouwen, depressie, niet weten of niet kunnen uiten wat je voelt en wilt, moeite met grenzen of intimiteit, faalangst, controledwang, paniekaanvallen enzovoort.

  Daarom is het van wezenlijk belang dat je weer contact krijgt met jezelf, je eigenheid en je kracht. Zo doende zal je beter functioneren en meer je eigen weg in het leven kunnen vinden.

  Hiervoor is niet alleen contact met je kracht en je ‘goede’ eigenschappen nodig. Belangrijk is ook contact met de blokkades, de onderdrukte behoeftes, de vervelende gevoelens, de twijfels, de soms diep verankerde beschermingsmechanismen, negatieve overtuigingen en de stukken die vaak verdrongen worden vanuit bijvoorbeeld angst of sociaal-wenselijk oogpunt. Ook contact met je eigen innerlijke kind kan belangrijk zijn.

  Ik geloof dat ieder mens een volledig mens is, met alle gevoelens die daar bij horen.

  De manier om iemand in contact te brengen met zichzelf is door iemand alle ‘wenselijke’ maar ook  ‘onwenselijke’ aspecten van zichzelf  te laten ervaren en erkennen als zijnde aanwezig.

  Bijvoorbeeld, als iemand soms onredelijk boos is, heeft het mijns inziens geen zin om te doen alsof dat niet zo is of om alleen te proberen ‘het onwenselijke gedrag’ weg te krijgen. De boosheid is echt –alhoewel soms verkeerd gericht- en vaak een goed startpunt. Juist door naar die boosheid toe te gaan kan iemand meer inzicht krijgen in het hoe en waarom en kan het helen beginnen.

  Het uitgangspunt is altijd: uitgaan van wat er is.

  En niet van wat je vindt dat er zou moeten zijn, of juist niet zou moeten zijn.

  Terug naar jezelf.

  Alles is al aanwezig, alleen het contact moet soms weer (deels) hersteld worden.

  Daarnaast geloof ik dat emoties, psyche, lichaam, energie en spiritualiteit van elkaar te onderscheiden zijn, maar tegelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en elkaar sterk beïnvloeden (het uitgangspunt van holisme de mens als geheel). Een klacht op het gebied van bijvoorbeeld je lichaam (acne) kan leiden tot een verstoring van je emoties (schaamte, onzekerheid, depressieve gevoelens), maar andersom ook, dat bijvoorbeeld emotionele stress (drukte op je werk) je lichaam beïnvloedt (hoofdpijn, vermoeidheid). Dat betekent dat je dergelijke klachten ook van verschillende kanten kunt aanpakken.

  In het geval van drukte op je werk kun je vanuit het lichamelijke een ingang vinden (voelen waar de spanning in je lichaam zit en proberen te ontspannen waardoor je minder klachten ervaart), maar ook vanuit het emotionele (waarom wil je op je werk zó graag presteren dat je niet meer rekening houdt met je grenzen?).

  Hoe meer blokkades iemand heeft, hoe meer zijn energiehuishouding verstoord zal zijn. In het algemeen kan je zeggen dat verstoringen op het gebied van lichaam, psyche, emoties en spiritualiteit invloed kunnen hebben op de energie die mensen tot hun beschikking hebben. En dat kan ook weer een negatieve invloed hebben op het functioneren van de bovengenoemde gebieden. Ze beïnvloeden elkaar en daardoor heb je al snel een negatieve vicieuze cirkel of zelfs een spiraal naar beneden. Externe hulp kan vaak helpen bij het doorbreken daarvan.

  Het leuke is dat de manier waarop de delen elkaar beïnvloeden ook positief werkt. Als je met de emotionele blokkades aan het werk gaat, gaat de energie vaak beter stromen. Omgekeerd kan een energiebehandeling leiden tot bewustwording van emotionele blokkades en kunnen de energie en emoties mede daardoor weer in beweging komen.